Veelgestelde vragen

Een vraag over Huize Middelland? Een antwoord vind je hier misschien.
Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een mailtje naar huizemiddelland[at]gmail.com!

Waar is Huize Middelland?

Huize Middelland staat niet op een plek, maar ligt verspreid over de wijk.

13 bewonersinitiatieven beheren 15 plekken in de wijk. Samen vormen zij Huize Middelland. Klik hier voor een kaart met alle locaties van Huize Middelland.

Wat is het nou precies, dat Huize Middelland?

Huize Middelland is het ‘huis van de wijk’ van de Rotterdamse wijk Middelland.

In een ‘huis van de wijk’ kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten, hulp geven en ontvangen, samen eten, ruimte huren… kortom, eigenlijk hetzelfde als een buurthuis.

Huize Middelland is bijzonder omdat het door buurtbewoners zelf wordt beheerd en niet op één plek staat, maar verspreid is over 15 plekken in de wijk. In andere wijken van Rotterdam vind je ook ‘huizen van de wijk’. Meestal staan die op één plek en worden ze beheerd door welzijnsorganisaties.

Hoe kan ik meedoen?

Meedoen kan altijd! Elke plek van Huize Middelland is anders, dus er is vast wel een plek die bij jou past. Van tuinieren tot taalles geven, van organiseren tot koken, van praatjes maken tot samen stil zijn: waar je ook goed in bent, jouw bijdrage is welkom. Loop binnen bij één van de plekken van Huize Middelland of neem contact met ons op, we helpen je graag verder.

Waar kan ik mee-eten in Huize Middelland?

Gezonde en betaalbare maaltijden voor zoveel mogelijk mensen in de wijk, dat is ‘Aanschuiven’ in een notendop. Op verschillende plekken in de wijk koken en eten mensen met elkaar. Aanschuifmaaltijden vinden wekelijks op vaste tijden plaats en worden aangekondigd op de aanschuifkalenders. Iedereen is welkom, vooral ook mensen die niet dagelijks een gezonde warme maaltijd voor zichzelf kunnen maken. De kosten deel je met elkaar.  In de agenda van Huize Middelland staan alle aanschuifmaaltijden. De aanschuifkalender wordt gemaakt door Zorgvrijstaat en vind je hier.

Waar kan ik binnenlopen voor hulp met formulieren of een ander probleem?

Hulp met formulieren kan je vinden via Thuis in West en Zorgvrijstaat. Zit je met een ander probleem, of maak je je zorgen over iemand, aarzel dan niet het te melden bij één van onze buurtplekken. We kunnen je altijd verder helpen om de hulp te vinden die bij jouw vraag past.

Kan ik een ruimte huren?

Ja dat kan bij (bijna) alle locaties van Huize Middelland. Er kan huur gevraagd worden. Of een wederdienst. We ontvangen vooral graag groepen die iets met of in de wijk willen organiseren. Niet alle locaties zijn geschikt voor feesten en partijen. Zie hier een kaart met alle locaties. Neem contact op met de locatie van je keuze voor meer informatie.

Ik heb een plan voor de wijk, kan ik bij Huize Middelland terecht?

Graag! Veel van onze plekken staan open voor nieuwe initiatieven in de wijk en goede plannen voor activiteiten. Neem snel contact met ons op, dan helpen we je verder. Je kunt natuurlijk ook een van onze plekken direct benaderen.

Hoeveel plekken zijn er nou precies? Ik raak de tel kwijt!

Er zijn op dit moment 13 initiatieven die samen 15 plekken beheren.
We zijn in 2015 gestart met 12 initiatieven die 11 plekken beheerden.
Sommige initiatieven die eerst mee deden, zijn opgehouden te bestaan.
Andere zijn er bij gekomen. Eén initiatief (Zorgvrijstaat) is heel actief in de wijk, maar heeft een eigen locatie in het Nieuwe Westen (Hooidrift). Huize Middelland staat altijd open voor nieuwe initiatieven die willen aansluiten om de wijk sterker te maken.

Wie betaalt Huize Middelland?

Verreweg het grootste deel van het werk in Huize Middelland wordt gedaan door vrijwilligers. Enkele vrijwilligers krijgen een paar uur per week vergoed voor regie, communicatie en financieel beheer. Daarnaast krijgen de meeste plekken de huur van hun locatie betaald. Ook krijgen we wat geld voor opleiding en gemeenschappelijke activiteiten. Dat geld komt van de gemeente. Alles bij elkaar is het ongeveer 260.000 euro per jaar.

Heeft Huize Middelland iets met Mooi, Mooier, Middelland te maken?

Nee en ja. Huize Middelland staat los van het project Mooi, Mooier, Middelland. Maar veel mensen die bij Mooi, Mooier, Middelland zijn betrokken, doen ook dingen voor Huize Middelland en andersom. Samen zetten zij zich in om onze wijk verbonden, sociaal, gezellig, veilig en voor iedereen te houden.